Biztonságos szex

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (4 szavazat, átlag: 9,75 / 10)
Loading...

A szexuális úton terjedő betegségekről tartott nagy sikerű bohózatában, a híres komikus, Eddie Murphy, az általános társadalmi aggodalmakat foglalta össze: „Az AIDS már nem olyan, mint a régi szép idők egyszerű nemi betegségei. A régi szép időkben, ha elkapott a tripper, fájt a farkad, elmentél a dokihoz, megkaptad a fecskendőt, aztán el volt intézve. Majd jött a herpesz. Ezt a szart aztán örökké cipelheted, mint egy hátizsákot. Most meg itt az AIDS, ami simán kikészíti a krampuszt. Mi jöhet még? Bedugod a lompost, és felrobban??”

Aligha könnyű a szexszel lehetséges nagyobb gyönyörre, meghittségre és a szellemi gyarapodásra összpontosítani, amikor a saját és partnerünk fizikai egészsége miatt aggódunk. Emiatt érdemes szót ejtenünk a biztonságos szex lehetőségeiről, eljárásairól.

Piros szalag

Piros szalag

Az AIDS – a szerzett immunhiányos tünetegyüttes – a sajátos, immun-elégtelenséget okozó vírus (HÍV) fertőzésének eredménye. Bár nem az AIDS az egyetlen nemi úton terjedő betegség, ami miatt aggódnunk kell, bizonyosan a legveszélyesebb. Ma egyetemesen végzetesnek tartják, bár nem tisztázott, hogy minden HIV-vírussal fertőzött személyben kifejlődik-e végül a betegség. Az AIDS-szel fertőzöttek rendszerint azért halnak meg, mert sérült immunrendszerük képtelen védekezni a kórral gyakran társuló opportunista fertőzések ellen.

A HÍV a testfolyadékokkal, elsősorban vérrel és spermával terjed. Nyállal való terjedésére ezidáig nincs bizonyíték. A biztonságos vagy alacsony kockázatú szexuális gyakorlatok közé tartozik az ölelés, a masszázs, a puszilkodás (nyálcsere nélkül) és a közös önkielégítés. A valószínűleg biztonságos technikákhoz sorolható a francia csók, a fellatio (ejakuláció nélkül), az orális szex, valamint a vaginális és az anális közösülés óvszerrel.

Bár a két legnagyobb veszélyeztetett csoport a homoszexuális illetve biszexuális férfiak valamint az intravénás kábítószer-fogyasztók, a heteroszexuális férfiak és nők sincsenek teljes biztonságban. Ez a tény olyan pánikhangulatot keltett, amely egyfelől értékes, mert mozgósítja az orvostársadalmat, és segít ébren tartani a szexuális felvilágosítás fontosságát, másrészt a legtöbb felvilágosított ember hálószobájába félelmet költöztet.

A lehetséges partnerek ma már ugyanúgy elbeszélgetnek az AIDS-tesztről és szexuális előéletükről egy randevún, mint a foglalkozásukról vagy a rokonaikról. Sok pár együtt megy AIDS-szűrésre. Meglehet, nem a legromantikusabb találka, a szűréssel a párok kifejezhetik egymás iránti szeretetüket és törődésüket.

A biztonságos szex ajánlatos minden olyan párnak, ahol egyik vagy mindkét partner ki lehet téve a HIV-fertőzésnek. Azoknak a párok, akik szexuális kapcsolatot szeretnének kezdeni, célszerű előbb HIV-szűrésre menniük, majd legalább egy hónapon át megmaradni a biztonságos szexnél. Ennek elteltével készíthetnek egy ellenőrző HIV-tesztet. (Ennyi ugyanis a HIV-vírus lappangási ideje.) Ha mindkét teszt negatív, akkor már nagyon-nagyon kicsi a valószínűsége, hogy van miért aggódniuk – természetesen addig, amíg kitartanak a monogámia mellett.

Az egy hónap alatt, amíg a második tesztre várakoznak, alkalmazhatják a biztonságosabb módszereket, például az óvszerrel történő védekezést vagy a páros önkielégítést. Emellett gyakorolhatnak egyénileg, hogy fejlesszék szexuális és szellemi potenciáljukat. Nem csak kézzel elégíthetik ki egymást, ahogy már korábban írtuk, lehetővé téve a biztonságos szexet a 4 hetes várakozási időszak alatt, hanem ezáltal mindketten kitapasztalhatják egyéni izgalmi és örömállapotuk finomabb árnyalatait, így közelebb kerülhetnek a multiorgazmus képességéhez. A szokások, rutinok megtörése is segít az új érzéki és szexuális örömök felderítésében, miközben elkerülhetőek a megkopott közösülési minták.

Jártál már AIDS-szűrésen?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • Az óvszerhasználat tudományaAz óvszerhasználat tudománya (1)
  Az óvszerekkel kapcsolatos jó hír, hogy a legtöbb férfi által panaszolt érzékenység-csökkenés megkönnyíti a magömlés-szabályozást, A rossz hír, hogy tényleg csökkentik a férfi péniszének érzékenységét. Néhány férfi óvszert húzva […]
 • 10 tipp a biztonságosabb szexért10 tipp a biztonságosabb szexért (0)
  Ha úgy érzed, mindenképp szükséged van némi szexuális feszültségoldásra, de nem ismered partneredet eléggé, ne vesd él a kielégülés közösülésen kívül létező egyéb módjait. Úgy is elélvezhetsz, hogy később nem fogod megbánni, amit […]
 • 10 buta tévhit a szexről10 buta tévhit a szexről (0)
  A jó szexuális működéshez elengedhetetlen a szexuális műveltség. Ha te is szeretnéd szexualitásból megszerezni a mesterdiplomád, akkor minden maradék és hasztalan szexuális tévhitet ki kell dobálnod az agyadból! Kezd el és programozd […]
 • Orális és anális izgatásOrális és anális izgatás (1)
  Az orális és anális szex örömteli és jó lehet, de nagyon sok tabu és előítélet övezi őket. Némelyek nem szeretik az orális és anális szexet, míg sokan mások igen.
 • Szerezz örömet magadnak! (Lányoknak)Szerezz örömet magadnak! (Lányoknak) (3)
  Maszturbálni tehát jó, és ráadásul szükséges is. Az azonban nem mindegy, hogyan juttatod el magad a csúcsra. Ha ugyanis olyan eszközöket vetsz be az örömszerzés érdekében, amelyeket később nem tudsz adaptálni a szexuális együttlétek […]
 • Még biztonságosabb szexMég biztonságosabb szex (0)
  A magömlés visszatartásával a férfi kevesebb testfolyadékot (s vele kevesebb baktériumot és vírust) ad át a nőnek. Emiatt ő maga is kevesebb folyadékot (ugyanúgy kevesebb baktériumot és vírust) szív fel a nőből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.