Vasectomia

Mit jelent és mire jó a vasectomia?

A vasectomia a férfiak fogamzásgátlásának egyik módja. Ennek során a spermiumokat a heréből a vesicula seminalisokba (ez az a hely, ahol a hímivarsejtek az ejakulációra várnak) szállító ondóvezetéket (vas deferens) átvágják és lekötik.

Vasectomia

Lényege

A vasectomia egyszerű, gyors, és biztonságos művi meddővé tételt biztosító műtéti technika. Mivel az esetek többségében visszafordíthatatlan, olyan fontos döntés, amelyet a párnak meg kell beszélnie, és a döntést közösen kell meghozniuk. Ezért nagyon fontos, hogy a pár a műtéttel kapcsolatos minden kérdéssel tisztában legyen.

A férfi nemi szerveiről részletesen itt olvashatsz.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, egy kicsi vágással jár az alhas bőrén.

Általában nem igényel kórházi tartózkodást. A modern mikrosebészeti eljárásoknak köszönhetően a vasectomia az esetek egy részében visszafordítható, de általánosságban a döntés meghozatala előtt a beavatkozást véglegesnek kell tartani.

A vasectomia hatása a nemi életre

A vasectomia nem befolyásolja a férfi szexuális vágyát. A szexuális késztetést befolyásoló hormonokat a here termeli, és közvetlenül a véráramba juttatja, így a libidó nem változik.

Mi történik a vasectomia során? Mi történik a műtét alatt?

A vasectomia kb. 15 percig tart, helyi érzéstelenítésben végzik, és nem kell befeküdni a kórházba. Hatása ugyanakkor csak három hónap után, illetve 20 ejakulációt követően jelentkezik. Veszélye és mellékhatásai minimálisak, és semmilyen befolyása nincs a libidóra vagy az erekció erősségére.

A vasectomia során a férfi hanyatt fekszik, a hímvessző és here kitakarva.

Helyi érzéstelenítőt adnak, a páciens tudata teljesen megmarad, csak nem érez fájdalmat. Érzéstelenítőt juttatnak a herébe, az ágyékba és a környező szövetekbe. A beavatkozás közben nyomást érezhet a páciens, de fájdalmat nem.

Szikével finom bőrmetszést ejtenek a vas deferensnek megfelelően.

Mivel a férfi nemzőrendszer két heréből és két ondóvezetékből áll, az esetek többségében két metszést ejtenek – mindegyik ondóvezetéknek megfelelően egyet.

Léteznek olyan technikák, melyekhez egy metszés is elég, de ezek alkalmazása a sebésztől függ.

A metszésen keresztül a sebész előemeli és átvágja a vas deferenst. Ezt követően a végeket elvarrja: így megszűnik az összeköttetés, a spermiumok nem tudnak átjutni. Ezt követően a bőrmetszést bezárják.

A here továbbra is termeli a spermiumokat, azonban azok nem tudnak eltávozni, ezért elpusztulnak, és a szervezet eltakarítja őket.

Végleges megoldás a vasectomia?

A mikrosebészetnek hála a vasectomia a vasovasostomiának nevezett eljárás segítségével visszafordítható, de a termékenység visszaállására nincsen garancia.

Tőle:
Date: április 3, 2018

2 hozzászólás ehhez: “Vasectomia

  1. Nagyon elszomorít, hogy egy szál hozzászólás sincs. 😔 Pedig még az is boldoggá tenne, ha találnék valakit, aki szívesen használná a Burdizzo fogóját… 😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük